maanantai 19. toukokuuta 2014

Nokkoslannoitteen valmistuksen salat

Nokkoslannoitteen lisääminen kasteluveteen on loistava keino saada aikaiseksi luonnonmukainen ja erittäin ravitseva lannoitus. Kaiken lisäksi, se on vielä ilmaista! Meidän raitilla näyttää nokkonen jo kukoistavan, joten ei muuta kuin keitoksien tekoon. (huomaa nokkosveden ja -lannoitteen ero)

Nokkoslannoiteseos valmistumassa kasvihuoneessa


NOKKOSLANNOITTEEN ohjeita on niin monta kuin tekijöitäkin. Jollei halua alkaa punnitsemaan nokkosia 200 g 10 litraan vettä, voi kokeilumielellä ja silmämääräisesti valmistella lannoitteen. Yleisin lantraussuhde on 1:10, joka mielestäni kuulostaa sopivalta ensimmäisenä kokeiltavaksi.

Jotkut lisäävät myös kanankakkaa tuomaan lisäpotkua (ja kaliumia), silloin lantraussuhteen on oltava kaiketi vielä suurempi.

Se, kauanko nokkosia pitäisi vedessä uittaa, vaihtelee kovasti. Jotkut sanovat kahtakin viikkoa, mutta luulisi ravinteiden liukenevan hieman aiemmin. Viikko on varmaan suosituin. Jotkut käyttävät lannoitetta jo kolmen päivän päästä. Muista sekoittaa seosta ajoittain! Viikon kuluttua siilaa lehdet pois ja lannoite on valmista lantrattavaksi.

Yksi tapa seurata valmistumista on pitää liuosta kannen alla aurinkoisessa paikassa kaksi viikkoa ja kun seos lakkaa kuohuamasta, se on valmista. Tämäkin versio kaadetaan kasvien juurille, lehdet hyödynnetään myös kasvien juurilla.

NOKKOSVETTÄ kirvojentorjuntaan (suhde 1:10) käytetään vain vuorokausi. Suihkuta seos laimentamattomana kasvien päälle. Seokseen voi lisätä sipulinkuoria ja raparperinlehtiä, jolloin sen vaikutus paranee.

Ps. typpipitoinen nokkoslannoite nostaa maan PHta eli vähentää happamuutta, jolloin kasvien ravinteidenottokyky kasvaa. Tosin hedelmäpuille eikä kurkulle nokkoslannoitetta suositella, marjapensaat sitä sietävät.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti